• De beste behandelingen. Bij u in de buurt.

Paniekstoornis - behandeling met cognitieve gedragstherapie

Mensen met een paniekstoornis zijn bang voor paniekaanvallen: plotselinge aanvallen van intense angst. Tijdens een aanval heeft u het gevoel dat u doodgaat, een hartaanval krijgt, zult stikken of gek wordt. Kenmerkend voor een paniekstoornis is dat u bang wordt voor uw eigen lichamelijke angstgevoelens en denkt dat er iets ernstigs aan de hand is. Vervolgens raakt u in paniek. Iemand die vaak bang is om opnieuw angstig te worden, durft steeds minder.

Om weer genoeg vertrouwen te krijgen om met spannende situaties om te gaan, moet de manier van denken veranderd worden. Het is
hierdoor mogelijk om van een paniekstoornis af te komen.

Werkwijze

Cognitieve therapie gaat ervan uit dat psychische klachten verband houden met de gedachten die mensen hebben in de situatie waarin ze verkeren (‘cognities’ is een ander woord voor gedachten). Onderzoek en ervaringen hebben bewezen dat het toepassen van cognitieve (gedachte)technieken kan helpen om de strijd aan te gaan met angstgevoelens.

Afkomen van de angst begint bij het stoppen met vermijden. Als u situaties weer aangaat, kunt u gaan ervaren dat uw verwachting van de situatie niet klopt met de werkelijkheid: namelijk dat er geen groot gevaar dreigt en dat u niet doodgaat. In de behandeling leert u hoe u dat kunt doen, stapje voor stapje.

Wanneer

Dag en tijdstip van deze behandeling worden in overleg vastgesteld.