• De beste behandelingen. Bij u in de buurt.

Zwangerschap en psychiatrie

Problemen rondom zwangerschap

Een zwangerschap en bevalling horen mooie gebeurtenissen in uw leven te zijn. Maar het zijn ook gebeurtenissen die veel impact hebben, waardoor de meeste vrouwen wel last hebben van enige angstgevoelens of somberheid. Bij sommige vrouwen houden deze gevoelens langdurig aan of zijn ze in zo hevige mate aanwezig dat het de kwaliteit van leven sterk beïnvloedt.

Een zwangerschap zorgt voor grote veranderingen in iemands leven. In combinatie met alle hormonen in het lichaam en de impact die een bevalling heeft, zijn zwangerschap en kraambed perioden waarin veel psychiatrische ziekten aan de oppervlakte kunnen komen. Heeft u voor, tijdens of na een zwangerschap last van angst of depressie of heeft u de bevalling als traumatisch ervaren, dan is het goed om hierbij hulp te zoeken, zodat u alle emoties weer op orde krijgt en u weer kunt genieten van deze periode, die ook zoveel moois te bieden heeft. >> Lees meer

Mevrouw B. Oterdoom I  psychiater

‘Het team van de polikliniek Zwangerschap en psychiatrie van Synaeda werkt samen met de (aanstaande) moeders aan een zo veilig en prettig mogelijke zwangerschap en kraamtijd.’

Kenmerken
  • Somberheid
  • Angstig zijn
  • Niet kunnen genieten

Medicatie

Niet alle medicatie die gebruikt wordt voor een psychiatrisch ziektebeeld kunt u blijven nemen tijdens een zwangerschap, omdat dit negatieve invloed heeft op de gezondheid van de baby. Ook kunnen sommige medicijnen ervoor zorgen dat u minder snel zwanger raakt. Toch is stoppen met medicatie niet altijd een optie. We kijken daarom met u welke medicatie wel of niet gebruikt kan worden, of het verstandig is om ermee te stoppen en zo nodig of er alternatieven zijn. Tijdens de kinderwens, zwangerschap en kraamtijd kijken we goed mee naar de gezondheid van moeder en kind, zodat we meteen op de situatie kunnen inspelen als er iets niet goed gaat.

 

Voorkomende problemen

Het proces van kinderwens tot een opgroeiend kind in uw armen neemt lange tijd in beslag, waardoor er verschillende momenten zijn waarop zich problemen kunnen voordoen. U kunt al last hebben van angsten zodra een kinderwens in beeld komt, u kunt zich overmatig zorgen maken tijdens de zwangerschap, of de problemen kunnen zich voordoen na de geboorte. Ook kan het zijn dat bestaande psychische problemen versterkt worden in deze periode. Hieronder vindt u meer uitleg over verschillende complicaties die zich kunnen voordoen.

  • Angst
  • Postpartumdepressie
  • Manisch-depressieve/bipolaire stoornis
  • Posttraumatische stressstoornis
  • Zwangerschapspsychose

 

Angst

Voor, tijdens en na een zwangerschap kunnen er angstige gevoelens optreden. U vreest dat u niet zwanger zult kunnen raken, u bent bang voor een miskraam of u maakt zich continu zorgen dat er iets met uw kindje zal gebeuren. Dergelijke angsten kunnen bijvoorbeeld optreden als u nare ervaringen heeft gehad tijdens eerdere zwangerschappen, zoals een miskraam of een gecompliceerde bevalling. Het piekeren kan zo erg worden dat u in paniek raakt of last van dwanghandelingen krijgt.

 

Postpartumdepressie

Een postpartumdepressie, ook wel bekend als een postnatale depressie, treedt op na een bevalling. De meeste vrouwen die net bevallen zijn, worstelen wel met enige neerslachtige gevoelens, prikkelbaarheid en vermoeidheid. Bij sommige vrouwen houden deze negatieve gevoelens langere tijd aan. De vreugde om het nieuwe leven mist en ook het gevoel van moederliefde wordt niet ervaren. Soms kan dit leiden tot een afkeer van de baby of juist overbezorgdheid.

 

Manisch-depressieve/bipolaire stoornis

Bij mensen met een manisch-depressieve of bipolaire stoornis schommelt de stemming tussen twee extremen. Er zijn zeer sombere momenten (een depressie), die afgewisseld worden door perioden waarin u zich juist extreem vrolijk voelt en het gevoel hebt de hele wereld aan te kunnen (een manie). Voor iemand die al aanleg heeft voor deze ziekte, is de zwangerschap een risicovolle periode.

 

Posttraumatische stressstoornis

Een posttraumatische stressstoornis (PTSS) kan zich voordoen na een ernstige gebeurtenis in iemands leven, zoals een gecompliceerde zwangerschap of bevalling. Als een bevalling bijvoorbeeld levensbedreigend is geweest voor moeder of baby, kan dit een traumatische ervaring voor u zijn. Bij een posttraumatische stressstoornis bent u langdurig angstig of somber en herbeleeft u de gebeurtenis telkens weer. De vervelende gebeurtenis blijft uw leven beheersen, ook als ze al ver in het verleden ligt.