
DINSDAG 27 MEI
...is het eindelijk zover!
Traditiegetrouw organiseert een van onze locaties de Dag van de Inhoud. Dit jaar is dat de Digitale Poli, en het thema is de ggz van de toekomst.
Aanmelden kan vanaf nu! (En tot en met 15 mei)
Je wilt weten bij welke workshop je bent ingedeeld. Kijk hier.
Dag Van De Inhoud 2025
Thema: De ggz van de toekomst
Programma (wat een geweldige dag!)
Inloop en ontvangst | 08:45-09:30 | Receptie en Foyer |
Peter Joosten | 09:30-11:00 | Theaterzaal |
Koffie | 11:00-11:15 | Foyer |
Workshop ronde 1 | 11:15-12:15 | QR en volg de pijlen |
Lunchpauze | 12:15-13:45 | Foyer |
Workshop ronde 2 | 13:45-14:45 | QR en volg de pijlen |
Pauze | 14:45-15:15 | Nader te bepalen |
Juvoly | 15:15-16:00 | Theaterzaal |
Overdracht organisatie 2026 | 16:10-16:20 | Theaterzaal |
Dankwoord directie en stilstaan bij het einde van een tijdperk | 16:20-16:50 | Theaterzaal |
Borrel om op de toekomst te toasten | 17:00-18:00 | Foyer |
Workshops

Voel de Puls! Hoe We Brein en Hart Inzetten voor Betere TMS
Lauren Zwienenberg
Voor iedereen (dus niet alleen voor behandelaren) interessante en toegankelijke workshop.
Hoor en voel hoe EEG en hart-brein metingen ons kunnen helpen om de beste locatie voor de behandeling van TMS voor depressie te voorspellen. Iedereen mag zelf kennismaken met het TMS apparaat en evt. op elkaar oefenen (natuurlijk helemaal veilig).
Lauren vertelt over hoe we binnen Synaeda het EEG (hersenscans) en de hart-brein koppeling (HBC) inzetten om patienten toe te wijzen aan een behandelprotocol en behandellocatie (op het hoofd) om zo de effectiviteit van de behandeling van TMS voor depressie te verbeteren. Daarnaast neemt Lauren een TMS apparaat mee zodat iedereen kan beleven hoe de pulsen voelen. Je krijgt de kans om kennis te maken met het TMS apparaat en kunt eventueel op elkaar oefenen! Hartstikke leuk dus.

Maak je toekomstbeeld!
Femke van der Wal
Beeldende therapie is een belangrijk onderdeel van het behandelaanbod op alle locaties van Synaeda.
Maak kennis met beeldende therapie, maak kennis met jezelf en maak kennis met je toekomstbeeld. Dit is een heel mooie en unieke kans om te beleven en te begrijpen wat een ervaringsgerichte therapie met je doet.

Traumabehandeling van de toekomst?
Lopen in Virtual Reality tijdens traumaverwerking
Rick de Haart
De workshop geeft een goed beeld van een vernieuwende VR behandeling. Zie hoe ver innovatie kan gaan in de GGZ!
In deze workshop beleef je een innovatieve bewegingsafhankelijke VR behandeling: 3MDR. Je krijgt een goed beeld van deze behandeling: hoe ziet het eruit, hoe werkt het, welke evidentie is er nu voor. Ook kijken we naar de toekomst: op dit moment onderzoeken we het effect van lopen in deze behandeling.
Gezien de ontwikkelingen in het psychotraumaveld, waarbij het lichaamsgerichte component steeds meer aandacht krijgt, is het belangrijk dat er naar het bewegen in deze behandeling goed, gedegen onderzoek wordt gedaan.

Summerschool Protocol Persoonlijkheidsdiagnostiek
Expertise Netwerk Persoonlijkheid
Judith Upmeijer
Jeltje Wouda
Deze workshop is vooral voor behandelaars interessant.
We lopen kort het stappenplan van het diagnostiek protocol samen door.
Daarnaast gaan we oefenen met het stellen van vragen en de dynamiek die zich in het gesprek aandient.

Buitenpsychologie
Debney Lubbers
Hoe je je werk als psycholoog binnen ook mee naar buiten kunt nemen. Wat de voordelen van de natuur en bewegen zijn en welke vormen er zijn. Een praktische oefening waarbij je gaat ervaren hoe het is om te werken met de natuur als spreekkamer.
Als je meer wilt weten en ervaren wat de effecten van de natuur en bewegen op de mens zijn is dit dé workshop voor jou. We gaan een opdracht doen waarbij je met elkaar in gesprek gaat en gaat ervaren hoe het is om associaties met de natuur te maken.

Speelse Zorg: Games en Innovatieve Technologie in de Praktijk
Joanneke Weerdmeester
Hoewel ik wel graag samen in discussie wil gaan over de implementatie van games en innovatieve vormen van technologie in een zorgcontext, begin ik de workshop ook met het bespreken van het thema in een wat bredere zin en laat ik inspirerende voorbeelden zien die ook nog steeds interessant kunnen zijn voor mensen die geen behandelaar zijn.
De digitale en fysieke wereld raken steeds meer met elkaar verweven. Ook binnen de geestelijke gezondheidszorg brengt dat nieuwe mogelijkheden én uitdagingen met zich mee. Games, Virtual Reality (VR) en andere innovatieve technologieën kunnen een oefen- en ontdekomgeving bieden voor emotioneel welzijn, bewustzijn, identiteitsontwikkeling, veerkracht en sociaal-emotionele vaardigheden. In deze workshop verkennen we samen de potentie van bestaande en nieuwe toepassingen, van commerciële applicaties tot speciaal ontwikkelde innovaties voor mentale gezondheid. We bespreken kansen en knelpunten, en denken praktisch na: hoe kun je als zorgprofessional technologie inzetten die aansluit bij je cliënten en je behandelpraktijk? Tijdens de DVDI is er daarnaast gelegenheid om zelf een aantal inspirerende VR-ervaringen te beleven, zoals DEEP en Soul Paint (afbeelding).

Mindfulness voor de professional
Heika Luttjeboer-Belder
Mindfulness houdt in dat je aandacht geeft op een speciale manier - doelbewust, op het moment zelf en niet oordelend - aan dingen zoals ze zijn (Williams, Teasdale, Segal, & Kabat-Zinn; 2007). Dit kan je veel brengen: inzicht in de sensaties in je lichaam, je gedachten, gevoelens of gedragspatronen. Niet voor niets wordt mindfulness steeds populairder in de wetenschap en in de psychologische praktijk. Maar wist je dat je er zelf als professional (en mens) ook veel aan kunt hebben? In deze workshop maak je kennis met wat mindfulness voor jou kan betekenen. Op het programma staat onder andere een aandachtgerichte meditatie, een prachtige presentatie en lichaamsgerichte oefeningen. Of je nu directeur, office manager, secretaresse, (vak)therapeut of schoonmaker bent: kom het ervaren!

Psychedelica
Sjoerd van Belkum
Tijdens deze workshop verkennen we de opkomende rol van psychedelica binnen de geestelijke gezondheidszorg. We bespreken de nieuwste wetenschappelijke inzichten, therapeutische toepassingen en de ethische kaders rondom het gebruik van middelen zoals psilocybine, ketamine en MDMA. Aan de hand van praktijkvoorbeelden en interactieve gesprekken krijg je een beter begrip van de bijdrage van psychedelica aan behandeling van onder andere depressie, trauma en angststoornissen. Een inspirerende kennismaking met een vernieuwend werkveld.

Het veranderde landschap van AI
Bob Goeree
We zien de laatste jaren dat er veel te doen is over kunstmatige intelligentie, AI. Dat is een fenomeen dat echter al veel langer bestaat maar pas sinds bepaalde publiekelijk toegankelijke toepassingen een vlucht heeft gekregen. We gaan tijdens de sessie met elkaar bespreken welke ontwikkelingen daarin zijn geweest en hoe we een gefundeerde kijk op AI kunnen ontwikkelen.
Plenaire sessies
Juvoly
Spraakherkenning
Juvoly Quick Consult zet het gesprek met de patient of cliënt live om naar tekst, vat het voor je samen naar een passend verslag en denkt mee over relevante informatie die je kan delen.
In deze meeslepende sessie, gepresenteerd door Erwin Pol, maken we kennis met de meest geavanceerde speech-to-text tool in de zorg. Dit gaat jouw en mijn leven aanzienlijk makkelijker maken.
Peter Joosten
Futurist / Innovatie Expert
We zijn heel blij dat we deze meeslepende spreker hebben kunnen strikken voor vandaag.
Peter Joosten is Futurist en Innovatie Expert
Peter Joosten, Msc. (1984) is Futurist en Toekomstonderzoeker. Aan de Rijksuniversiteit Groningen heeft hij Bedrijfskunde, Innovatiewetenschappen en Journalistiek gestudeerd.
Peter geeft lezingen, workshops en webinars over de toekomst, technologie en innovatie. Daarnaast maakt hij de podcast Toekomstbeelden, schrijf hijartikelen en is hij auteur van de boeken Biohacking (2018) en Supermens (2020).
Peter is als gastdocent verbonden aan de Technische Universiteit Eindhoven (Master Human Technology Interaction) en Hogeschool Windesheim (Future Studies).
In 2024 volgde Peter de opleiding Applied Strategic Foresight aan het Copenhagen Institute for Future Studies (CIFS). In het voorjaar van 2020 volgde hij de cursus Wetenschapsjournalistiek (SCW). In 2019 rondde hij de Biohack Academy van de Waag Amsterdam af en volgde hij de opleiding bio-ethiek bij de Università Europea di Roma (Italië) en de UNESCO Chair in Bioethics and Human Rights. Peter is, kortom, een veelzijdig mens.
Locatie
It Spektrum
Birdaard (Burdaard) ligt aan de Dokkumer Ee tussen Leeuwarden en Dokkum en is, net zoals alle andere dorpen in Friesland, het mooiste dorp van Friesland.
It Spektrum
Schoolstraat 12
9111 HH Burdaard
De inloop is van negen tot half tien in de ochtend. We heten je van harte welkom in It Spektrum, multifunctioneel centrum middenin Burdaard. Het is dé bestemming voor iedereen in Fryslân die wil genieten van handige voorzieningen, leuke voorstellingen en sportieve activiteiten.
Bereikbaarheid
per schip: via de Dokkumer Ee. Uit de richting Leeuwarden bakboord voor de brug en vanuit Dokkum stuurboord na de brug. Carpoolen is overigens een betere optie.
Auto/Fiets: navigeer naar Schoolstraat 12, Burdaard. Er is voldoende parkeerruimte.
TIP: carpoolen kan wel degelijk gezellig zijn.
OV: Gebruik een reisplanner app om je aansluiting te vinden. Let op: Burdaard is goed bereikbaar via het OV, maar alleen met 'opstappers' van Qbuzz. Dat betekent dat je de opstapper minimaal een uur van te voren moet reserveren via tel.nr. 0800-2802803. Meer informatie: qbuzz.frl/opstapper. Veruit de beste optie is carpoolen.
TIP: het is goed mogelijk dat je niet de enige bent die op de DVDI in een opstapper naar Burdaard wil zitten. Het is handig om minimaal twee weken van te voren al een opstapper te reserveren, Qbuzz kan dan opschalen van één minibusje naar tientallen minibusjes, of een paar grotere bussen.
Burdaard werd in 2018 bekend toen Maarten van der Weijden er zijn 11-steden zwemtocht op moest geven. In 2019 probeerde hij het weer, en toen lukte het wel. Inspirerend!
Kledingadvies
Geheimtip: draag iets waarin je prettig kunt bewegen, en fijne schoenen om op te lopen, springen of dansen.