Spring naar inhoud

Voorkomen dat depressieve klachten chronisch worden

Synaeda

Expertisecentrum Depressie

Hoe voorkom je dat depressieve klachten chronisch worden?
Depressieve klachten zijn op zich al ernstig genoeg, maar bij een chronische depressie hebben mensen jaren achtereen last van neerslachtigheid. Om dat te voorkomen kun je terecht bij het Synaeda Expertisecentrum Depressie. Hier bundelt Synaeda klinische ervaring en wetenschappelijk onderzoek om bij een specifieke groep mensen te voorkomen dat depressieve klachten chronisch worden.

Voor wie?
Bij het expertisecentrum kun je terecht als je al wat langer last hebt van depressie maar wanneer het nog niet chronisch is (zo’n 1 à 2 jaar). Ook kun je terecht als je eerder een depressie hebt doorgemaakt en hier opnieuw last van hebt. Als de klachten nog niet chronisch zijn kan ons specialistische programma helpen om dit te voorkomen.

Hoe werkt het?
Samen kijken we naar een aantal belangrijke zaken zoals bijvoorbeeld beweging, slaap, dag- en weekstructuur en je sociale leven. Dit vullen we aan met lichamelijke onderzoeken zoals een hersenmeting (EEG) en een lichamelijke fitheidstest. Zo zoeken we naar de best passende behandeling, waarbij je naast reguliere behandelingen zoals dagbehandeling, cognitieve gedragstherapie en medicatie ook kunt denken aan repetitive transcranial magnetic stimulation (rTMS), onze beweeginterventiegroep, en de behandeling van slaapproblematiek (CGT-i).

Verwijzen en diagnostiek
Om je aan te melden verwijst je huisarts (of een andere zorgprofessional) je naar Synaeda Drachten. Daar wordt tijdens de intake gekeken of het programma goed bij je past. Dan volgt er dagdiagnostiek, waarbij je een ochtend of middag naar onze locatie komt om je klachten heel precies in kaart te brengen en aanvullende tests te doen (waaronder een fietstest). Aan het einde van deze dag bespreken we met ons team wat de beste koers is in jouw behandeltraject. Als we denken dat we je kunnen helpen volgt je behandeling daarna zo snel mogelijk.

Second opinions en consultatie & advies 
Als je elders al in behandeling bent kunnen we meedenken in het behandelproces en hierbij adviseren. Jij of je behandelaar kan hiervoor bellen of mailen met het expertisecentrum in Drachten.

Gedegen onderzoek en bewezen wetenschappelijke inzichten vormen voor ons de basis van een succesvolle behandeling.

Meer informatie

Wetenschappelijk onderzoek

Synaeda doet sinds 2015 neurowetenschappelijk onderzoek naar depressie. Ons wetenschappelijk team streeft ernaar om steeds beter te kunnen voorspellen welke richtlijnbehandeling de meeste kans van slagen heeft. Hiervoor verrichten en analyseren wij metingen (zoals EEG-onderzoek en hartslag monitoring), en werken we nauw samen met Universiteit Maastricht en het onderzoeksinstituut van Stichting Brainclinics in Nijmegen. Wij zijn aangesloten bij de Stichting Hersenstimulatie (Nederland en België). Daarnaast lopen er ook andere onderzoeksprojecten, bijvoorbeeld gericht op EMDR (bij trauma en depressie) en de beweeginterventiegroep.
We passen onze positieve resultaten toe in de dagelijkse praktijk en proberen op die manier het effect van antidepressiva en rTMS steeds verder te verbeteren.
Meer informatie over ons onderzoek vind je op onze wetenschapspagina
Als je meer wilt weten over rTMS kun je naar deze pagina over rTMS gaan.

Contact

Synaeda Expertisecentrum Depressie
De Opgang 2-1
9203 GD Drachten
Telefoon: 0512 - 76 81 00
E-mail: drachten@synaeda.nl
 

Neem contact op