Spring naar inhoud

Farmacotherapie

een behandeling met medicijnen

Medicatie heeft bij de meeste psychische klachten niet de voorkeur als eerste behandeling. Maar als u veel last heeft van uw klachten of als een psychologische behandeling onvoldoende effect heeft, kan het een optie zijn. Medicatie kan extra ondersteuning bieden, zodat u beter aan uw herstel kunt werken of met uw situatie kunt leren omgaan.

Werkwijze

Medicijnen worden bij Synaeda voorgeschreven door een psychiater, arts of verpleegkundig specialist ggz. 

Het begint met een gesprek met uitleg over medicatie, zodat u een weloverwogen keuze kan maken. In vervolgafspraken kijkt u met uw behandelaar naar het effect op uw klachten en ook naar eventuele bijwerkingen. Op basis daarvan bepalen jullie wat voor u een passende dosering is.

Er wordt ook gekeken of u eerder medicatie heeft gebruikt en wat daarmee uw ervaring was, of u momenteel andere medicatie gebruikt en of u lichamelijke klachten heeft waarmee rekening gehouden moet worden. Soms is laboratoriumonderzoek (bloedonderzoek) nodig, en in sommige gevallen een uitgebreidere somatische screening. Waar nodig worden ook leefstijladviezen gegeven. Verder wordt aangegeven of u met de medicatie mag autorijden.

Herhaalrecepten kunt u aanvragen tijdens een afspraak met uw behandelaar, via onze website, of eventueel telefonisch via het secretariaat. U kunt alleen herhaalrecepten krijgen als u bij Synaeda onder controle bent voor de medicatie.

Na verloop van tijd kan de vraag ontstaan om medicatie weer af te bouwen, mogelijk op een moment dat u niet meer in behandeling bent bij Synaeda. Sommige mensen bouwen medicatie af in overleg met hun huisarts, maar het is ook mogelijk om via Synaeda advies en begeleiding te krijgen bij het afbouwen.

Als u vragen heeft over de voorgeschreven medicijnen kunt u dat bespreken met uw behandelaar. Bij eventuele problemen kunt u ook tussentijds contact opnemen met Synaeda. 

Andere behandelmethodes:

Beeldende therapie

Lees meer

Cognitieve gedragstherapie

Lees meer

EMDR

Lees meer

Medicijnen

Lees meer

Psycho-educatie

Lees meer

Psychomotorische therapie

Lees meer