Spring naar inhoud

EMDR bij PTSS

Bepaalde gebeurtenissen kunnen erg ingrijpend zijn. De meeste mensen verwerken deze gebeurtenis op hun eigen manier. Anderen ontwikkelen psychische klachten. Soms is er sprake van een psychotrauma: een herinnering aan een gebeurtenis die te heftig bleek om te verwerken, zoals een verkeersongeval of een geweldsmisdrijf.

Als gevolg van een onverwerkte herinnering kunnen verschillende problemen ontstaan die het leven ontwrichten, zoals slaapproblemen, concentratieverlies, vermijding en depressie. U kunt daarbij last krijgen van opdringende herinneringen aan de betreffende gebeurtenis, waaronder herbelevingen en nachtmerries. Ook overdreven schrikreacties komen veel voor. Dit noemen we een posttraumatische stressstoornis (PTSS). EMDR (eye movement desensitization and reprocessing) is bedoeld voor mensen met blijvende klachten na een psychotrauma.

Werkwijze

EMDR is een individuele behandeling. In het eerste gesprek met de EMDR-behandelaar krijgt u verdere uitleg. Er wordt bekeken of EMDR inderdaad de meest geschikte therapievorm is voor uw klachten.

In de behandeling zal u gevraagd worden aan de ingrijpende gebeurtenis terug te denken. Vervolgens zal het verwerkingsproces opgestart worden door telkens opnieuw de gebeurtenis naar boven te halen. Tijdens dit ophalen zal de behandelaar een afleidende stimulus gebruiken, bijvoorbeeld in de vorm van handbewegingen of klikjes die via een koptelefoon aangeboden worden, steeds gedurende ongeveer een halve minuut. Door middel van EMDR wordt er een stroom van gedachten en beelden op gang gebracht. Soms komen er ook gevoelens en lichamelijke sensaties bij.

Uiteindelijk zal de behandeling ervoor zorgen dat de herinnering de kracht en emotionele lading verliest. Het wordt telkens gemakkelijker om terug te denken aan de gebeurtenis, zonder last te hebben van bepaalde gedachten of lichamelijke gevoelens.

Bijwerkingen

Na afloop van een EMDR-behandeling kunnen de effecten enige tijd doorwerken. In sommige gevallen kan men het idee hebben de controle kwijt te zijn, doordat nieuwe gedachten, gevoelens of beelden naar boven komen. Dit kan ongeveer drie dagen aanhouden. Het is verstandig om deze ervaringen te noteren en mee te nemen naar een volgende bijeenkomst met de behandelaar.

Wanneer

Dag en tijdstip van deze behandeling worden in overleg vastgesteld.

Andere behandelmethodes:

Beeldende therapie

Lees meer

Cognitieve gedragstherapie

Lees meer

EMDR

Lees meer

Medicijnen

Lees meer

Psycho-educatie

Lees meer

Psychomotorische therapie

Lees meer

rTMS

Lees meer

Schematherapie

Lees meer