Spring naar inhoud

Individuele schematherapie

Iedereen leeft met een aantal opvattingen over zichzelf, anderen en de wereld om zich heen. Deze opvattingen worden schema’s genoemd. De meeste schema’s worden aangeleerd in onze jeugd, door boodschappen van ouders of belangrijke anderen, door ons eigen temperament, door onze cultuur en door belangrijke levensgebeurtenissen. Een schema is een manier van denken, voelen en doen die helpt om onze wereld veilig en overzichtelijk te maken.

Deze aangeleerde schema’s bepalen in belangrijke mate ons gedrag in het heden. Van sommige gedragingen en patronen die vroeger werkzaam waren, is de houdbaarheidsdatum echter verstreken. Ze werken belemmerend in plaats van helpend in het heden en kunnen leiden tot psychische en sociale problemen.

Werkwijze

Schematherapie is gericht op het herkennen van deze schema’s en verminderen van degene die u momenteel belemmeren, zodat de psychische en emotionele last afneemt. In de behandeling bij Synaeda leert u uw schema’s op te sporen en krijgt u inzicht in de manier waarop u ze in stand houdt. Dit inzicht is de eerste stap in het veranderingsproces. Vervolgens leert u om uw schema’s uit te dagen en oefent u met nieuwe gedragingen. Op deze manier leert u stap voor stap de oude gewoonten waarvan u last heeft te vervangen door gewoonten waar u zich prettiger bij voelt.

Deze behandeling kan het beste plaatsvinden in een groep. Het succes van de behandeling is dan vaak groter en de behandelduur korter. Alleen wanneer daarvoor een indicatie bestaat, vindt de behandeling individueel plaats.

Wanneer

Dag en tijdstip van deze behandeling worden in overleg vastgesteld.

Individuele schematherapie wordt alleen bij uitzondering als behandelvorm aangeboden.

Andere behandelmethodes:

Beeldende therapie

Lees meer

Cognitieve gedragstherapie

Lees meer

EMDR

Lees meer

Medicijnen

Lees meer

Psycho-educatie

Lees meer

Psychomotorische therapie

Lees meer

rTMS

Lees meer

Schematherapie

Lees meer