Spring naar inhoud

Onze Cliëntenraad aan het woord

Thijs:

“Zoek zo snel mogelijk hulp als je in de geestelijke problemen zit!”

Thijs kreeg hulp op een moment dat er veel dingen misliepen in zijn leven. GGZ Friesland en CAGGB in Buitenpost hielpen hem een nieuw perspectief te zien. Nu heeft Thijs alweer geruime tijd een stabiel leven, met een baan, levenslust, en goede vooruitzichten. 

Thijs vertelt: "In oktober 2015 kwam ik in een diepe depressie terecht. Daar waren verschillende oorzaken voor. Sommige dingen speelden al jaren, maar er kwamen ook nieuwe, acute, zaken bij.
Eigenlijk kan ik het best omschrijven als extreme drukte in mijn hoofd. Die druk belemmerde mijn functioneren enorm. 
Het contrast tussen wat ik me voorstelde van mijn leven na een universitaire studie en het leven dat ik leidde, was groot."

Van donker naar licht

"Het was een extreem donkere periode in de maanden oktober en november 2015. Gelukkig ontving ik vanaf toen bijna dagelijks hulp. Ik ging ook werken bij Mind-Up in Leeuwarden. Zo had ik twee dagen per week een zinvolle dagbesteding.

In juni 2016 kwam ik in behandeling bij CAGGB te Buitenpost. In voortreffelijke periodieke individuele sessies kreeg ik onder andere EMDR, daarnaast heb ik in groepstherapiesessies schematherapie gehad. 
De individuele gesprekken met de psycholoog hielpen me weer vertrouwen in mezelf én in anderen terug te krijgen. Na ruim een jaar kreeg ik een gouden tip van een vriend, ik solliciteerde bij mijn huidige werkgever, en werk daar nog steeds met plezier.

Het was door mijn donkere periode in oktober 2015 noodzakelijk dat ik geestelijke hulp kreeg, achteraf had ik veel eerder aan de bel moeten trekken. Ik ben heel blij dat ik adequate hulp kreeg. Ik ben alle behandelaars erg dankbaar voor de nieuwe perspectieven die ze me hielpen te zien. 
Als ik kijk waar ik nu sta ten opzichte van oktober 2015 is het verschil gigantisch, en extreem veel positiever."

"Ik ben heel blij dat ik adequate hulp kreeg."

Mijn visie op de cliëntenraad

"In de zomer van 2023 zijn Synaeda en CAGGB gefuseerd. Deze samenwerking zorgt ervoor dat er expertise wordt uitgewisseld en beide organisaties van elkaars kennis en kunde kunnen profiteren. 
Ik hoop en verwacht dat CAGGB zijn eigen identiteit kan houden, en niet opgeslokt wordt door het veel grotere Synaeda.
Als lid van de cliëntenraad wil ik de belangen van zowel CAGGB als Synaeda cliënten behartigen."

Mijn boodschap

"Trek aan de bel als je in de (geestelijke) problemen zit! Je kunt voor jezelf lang volhouden dat je het niet nodig hebt, maar die houding kan je juist dieper in de problemen brengen en je zorgen  verergeren. Door op tijd hulp te zoeken, kun je dat voorkomen. 
In mijn geval heeft het herstel 2 jaar gekost voordat ik weer werk had en het leven weer zag zitten. Als je in de geestelijke problemen zit, zoek zo snel mogelijk hulp!"