Spring naar inhoud

Nikita bezoekt rTMS congres Zwitserland

Senior researcher en wo-psycholoog in opleiding tot gz-psycholoog Nikita van der Vinne heeft afgelopen week namens Brainclinics en Synaeda een bijdrage geleverd aan een rTMS-congres in Zwitserland. 

Over het congres

In een kleine groep van ervaren wetenschappers werd besproken hoe het ervoor staat met rTMS, en wat er nog moet worden onderzocht om deze behandeling te verbeteren. Professoren van Harvard, Stanford, Cornell en Oxford deelden hoe zij in grote patiëntgroepen verschillende vormen van rTMS hebben uitgeprobeerd.

Uitdagingen

Eén van de uitdagingen is het omhoog schroeven van de effectiviteit van rTMS: zoals alle depressiebehandelingen komt rTMS niet verder dan 40% aanzienlijke verbetering van de stemming. Het bijzondere is dat rTMS op een heleboel verschillende manieren kan worden uitgevoerd. De sterkte van de stimulatie, het aantal pulsen, de termijn van behandeling in dagen, weken of maanden kun je allemaal variëren. De opties zijn eindeloos, het is lastig om alle variaties te onderzoeken. Daarom zijn er plannen gemaakt om datasets te combineren en te delen. Op die manier hopen we tot ideale instellingen te komen, die zoveel mogelijk mensen helpen. Eén van de opties die in Zwitserland zijn besproken wordt momenteel door Lauren Zwienenberg bij Synaeda onderzocht: de NCG-TMS.