Lichaam en geest
Voeding, Darmgezondheid en Mentale Gezondheid
Voeding heeft een grote invloed op zowel je lichaam als je geest. Onderzoek laat zien dat er een sterke verbinding is tussen de gezondheid in je darmen en je mentale gezondheid. Voeding speelt hierbij een belangrijke rol.
We zeggen niet voor niets: een gezonde geest in een gezond lichaam.
Je darmen zijn je Tweede Brein
Je darmen hebben een eigen zenuwstelsel, het enterisch zenuwstelsel (ENS), ook wel het ‘tweede brein’ genoemd. Dit zenuwstelsel werkt samen met je hersenen via de nervus vagus, een zenuw die invloed heeft op dingen zoals stemming, stress en slaap. Problemen met je spijsvertering kunnen je stemming veranderen, zoals angst en depressie, omdat darmbacteriën hormonen zoals serotonine maken.
Darmgezondheid en Mentale Gezondheid
Steeds meer onderzoek laat zien dat darmgezondheid en mentale gezondheid elkaar beïnvloeden. De bacteriën in je darmen zijn hierbij belangrijk. Deze bacteriën maken stoffen zoals dopamine en serotonine, die belangrijk zijn voor je stemming. Goede darmbacteriën, zoals pre- en probiotica, kunnen stress verminderen en depressie en angstklachten verlichten.
Voedingspatroon en Mentale Gezondheid
Een ongezond voedingspatroon met veel rood en bewerkt vlees, bewerkte granen, snoep en vetrijke zuivel kan de goede darmbacteriën doden, en dat verhoogt het risico op depressie.
Een plantaardig dieet met veel groenten, fruit, noten, zaden en peulvruchten ondersteunt gezonde darmflora en verbetert de mentale gezondheid.
Onderzoek
Onderzoek toont aan dat mensen die plantaardig eten minder kans hebben op depressie. In een studie aten mensen met depressie 12 weken lang plantaardig en hadden daarna minder last van depressieve symptomen dan een controlegroep die wel vlees en snoep at.
Conclusie
Er is een sterke verbinding tussen darmgezondheid, voeding en mentale gezondheid.
Een plantaardig dieet kan helpen om depressieve klachten te verminderen.
Voeding is belangrijk voor een goede behandeling.
Depressie is ingewikkeld en wordt door veel dingen beïnvloed, maar voeding is een waardevolle aanvulling op de behandeling.
Door goed te letten op voeding en darmgezondheid, bereiken we betere en snellere resultaten bij de behandeling van depressie en angst.
Gewoontes
Het belang van gewoontes: best goed
Veranderen kan lastig zijn, maar dat ligt niet aan jou. Het komt doordat je gewoontes, je 'systeem', je tegenhouden. Gewoontes zijn essentieel omdat ze je helpen dingen automatisch te doen, waardoor je brein minder hard hoeft te werken. Hierdoor blijft er meer ruimte over voor andere taken! Handig!
Hoe gewoontes werken: niet altijd zo goed
Gewoontes werken in een cyclus: cue (aanleiding) > craving (verlangen) > response (reactie) > reward (beloning). Bijvoorbeeld, als je vastloopt in je werk (cue), kan je het verlangen hebben om afleiding te zoeken (craving), dus pak je je telefoon en check je social media (response), wat je een gevoel van opluchting geeft (reward).
Hier werkt een gewoonte dus eigenlijk niet zo goed (voor jou)
Gedragsverandering
Er zijn drie niveaus van gedragsverandering:
1. Verandering van uitkomst (bijvoorbeeld afvallen)
2. Verandering van proces (het ontwikkelen van nieuwe routines en gewoontes)
3. Verandering van identiteit (wie wil je worden?)
Doelen vs. het proces
Doelen zijn nuttig als richtingaanwijzers, maar het is belangrijker om te focussen op het proces van gedragsverandering. Winnaars en verliezers hebben vaak dezelfde doelen, maar het zijn de gewoontes die het verschil maken.
Onderzoek je gewoontes
Maak een lijst van je dagelijkse gewoontes en vraag je af of ze je op de lange termijn dienen en helpen om de persoon te worden die je wilt zijn.
Hoe ontwikkel je goede gewoontes?
Maak duidelijke plannen van tevoren. En gebruik habit stacking: koppel nieuwe gewoontes aan bestaande gewoontes. Maak gewoontes zo gemakkelijk mogelijk en beloon jezelf vooruit.
Hoe leer je slechte gewoontes af?
Maak de cues onzichtbaar, maak de craving onaantrekkelijk, maak de respons moeilijk, en maak de reward onbevredigend.
Probeer het maar! en...