Spring naar inhoud

Kinderwens, zwangerschap en psychiatrie

Het hebben van een psychiatrische kwetsbaarheid en/of het gebruik van medicatie kan invloed hebben op zwanger raken en de zwangerschap. Goede begeleiding van ervaren behandelaren kan u helpen om de hele zwangerschap zo goed en ontspannen mogelijk te doorlopen. Ook als u vragen hebt over uw medicijngebruik voor en tijdens de zwangerschap kunt u bij Synaeda terecht. 

Advies vragen over medicijngebruik is verstandig als er een kindje op komst is, of wanneer u graag zwanger wilt worden. Ook na de bevalling is een behandeling helpend wanneer ongewone gevoelens of angsten u blijven overvallen.

Bij Synaeda zijn we er voor vrouwen die een kinderwens hebben, zwanger of bevallen zijn en daarbij een hulpvraag hebben over hun psychische gezondheid of medicijngebruik.

Neem contact op

Meest gestelde vragen rond zwangerschap

In de behandelkamer beantwoorden we in een gesprek met u (en uw partner) meestal de volgende vragen rond zwanger zijn:

  • Kan ik mijn medicijnen blijven gebruiken?
  • Kan mijn kindje goed groeien als ik medicijnen gebruik?
  • Wat is de kans dat mijn eerdere klachten terugkomen?
  • Als ik mij kwetsbaar voel, ben ik dan in staat om een goede moeder te zijn?
  • Moet ik na de bevalling mijn medicatie aanpassen?
  • Wat als ik na de bevalling mentaal niet goed herstel, hoe snel kan ik dan terecht?

Hulp na de bevalling

Het komt vaak voor dat moeders zich na de bevalling langere tijd niet zichzelf voelen. Uiteraard is na de geboorte van een kindje een periode van 'uit je gewone doen zijn' normaal, (opnieuw) moeder worden doet veel met lichaam en geest. De invloed van hormonen en slaapgebrek moeten we niet onderschatten. Helaas is een roze of blauwe wolk niet op bestelling leverbaar, ook al doet de buitenwereld soms anders vermoeden. 

Wanneer gevoelens van somberheid of angst uw dagen blijven bepalen, is het tijd om contact op te nemen met uw huisarts. In overleg kunt u besluiten om u te laten verwijzen naar Synaeda. Wij kunnen u helpen. Meestal bent u na enkele afspraken weer in staat om het gewone leven op te pakken. Soms komt de roze of blauwe wolk dan alsnog, het is niet ongewoon dat u pas na enkele maanden blijere gevoelens ontwikkeld. Wij helpen u graag in de goede richting.

Locatie Fonteinland in Leeuwarden vormt van oudsher de 'Zwangerschap en psychiatrie'-locatie van Synaeda. Natuurlijk kunt u ook bij een van de andere Synaeda-locaties terecht. 
 

Neem contact op