Spring naar inhoud

Onze Cliëntenraad aan het woord

George:

“Ik wil het wel van de daken schreeuwen: zet die eerste stap”

Met een glimlach van oor tot oor wandelt George langs het speellokaal van de kleuters, de overlegruimte van groep 7 en de koffiekamer van de juffen en meesters. Hij voelt zich zichtbaar thuis op de basisschool waar hij als conciërge werkt. "Die lach is een tijdje weggeweest", vertelt hij eerlijk. "Maar ik zie nu weer hoe mooi het leven eigenlijk is."

Loslaten van het leven dat je kende en vormgeven aan een nieuwe toekomst. Het was de lastige opgave waar George een jaar of drie geleden mee worstelde. "Ik zat destijds in een scheiding. Een zeer heftige periode", blikt hij terug. "Ik zag mezelf als de oorzaak, waardoor er allerlei negatieve gedachten op gang kwamen. Ik merkte dat ik er zelf niet meer uitkwam. Dat was voor mij het moment om aan te kloppen bij Synaeda voor hulp."

Een bevrijdend gesprek

Hij start met psychotherapie en schematherapie. "De psychotherapeut gaf me inzicht in mezelf en hielp me in de juiste richting te navigeren", legt George uit. "Bij schematherapie ontdekte ik mijn overlevingsstrategieën, die ik al jarenlang toepaste. Beide handvaten heb ik gebruikt om met een objectieve bril naar mezelf, mijn gedrag en mijn gedachten te kijken. Dat heeft me enorm geholpen."

George herinnert zich nog exact zijn eerste gesprek bij Synaeda. "Ik vond het ontzettend spannend om mijn verhaal te doen", beaamt hij. "Maar tegelijkertijd voelde het als een opluchting dat er iemand was die naar me luisterde en me écht zag. Dat die persoon er was om me te helpen, voelde als een soort van bevrijding. Ik hoefde het niet langer alleen te doen."

“Ik kan nu vanuit de Cliëntenraad iets terugdoen voor de hulp die ik zelf heb gekregen”

Van de daken schreeuwen

Over de vraag van Synaeda of George zitting wil nemen in de Cliëntenraad hoeft hij dan ook niet lang na te denken. "Ik heb gelijk 'ja' gezegd. Ik wil anderen, die op dit moment in hetzelfde schuitje zitten als ik drie jaar geleden, laten zien hoe belangrijk het is om die eerste stap naar professionele hulp te zetten. Ik wil het wel van de daken schreeuwen: zet die eerste stap! Het is het namelijk dubbel en dwars waard."

Sinds de start in de Cliëntenraad groeit George steeds meer in zijn rol als klankbord voor de directie en cliënten van Synaeda. "De directie vraagt ons regelmatig om mee te denken over beslissingen. Die betrokkenheid doet me goed. Ik merk dat dit voor mij ook een mooie manier is om mijn eigen behandeltraject af te sluiten. Ik kan mijn eigen ervaringen nu gebruiken om de organisatie te versterken. Ik kan iets terugdoen voor de hulp die ik zelf van Synaeda heb gekregen, zo voelt dat."

Je leven terugpakken

Voor iedereen die nog twijfelt over de stap naar professionele hulp heeft George maar één advies: gewoon doen. "Ik weet zelf hoe donker het leven kan lijken, maar toch komt altijd weer de zon op. Ik wil mensen laten zien dat je stapje voor stapje je leven weer terug kunt pakken. Wat je nu aanpakt, daar pluk je in de toekomst alleen maar de vruchten van."