• De beste behandelingen. Bij u in de buurt.

ADHD

Wat is ADHD?

Iedereen heeft wel wat moeite met opletten als er even van alles tegelijk gebeurt. Sommige mensen hebben daar echter zoveel last van dat het moeilijkheden oplevert, bij hen is dit bijna constant aan de orde. U vindt het bijvoorbeeld lastig gesprekken te voeren omdat u de aandacht er niet bij kunt houden, en moet daarnaast zien om te gaan met uw eigen geestelijke en lichamelijke onrust. Iemand die hier veel last van ondervindt, kan ADHD hebben.

ADHD valt onder de ontwikkelingsstoornissen: de ontwikkeling van de hersenen verloopt hierbij afwijkend in de periode tot het 18e levensjaar. De hersenen werken hierdoor net even wat anders en dat levert problemen op, bijvoorbeeld op het gebied van concentratie en communicatie. Een ontwikkelingsstoornis draagt iemand de rest van zijn leven met zich mee. Wel kunnen de problemen minder worden door een goede behandeling en begeleiding, soms in combinatie met medicijnen. Op die manier wordt het dagelijks leven een stuk plezieriger. >> Lees meer

Mevrouw J. Brouwer I  verpleegkundig specialist

‘Wij helpen u bij het aanleren van doeltreffende en praktische vaardigheden om beter met de ADHD om te gaan.’

Kenmerken
  • Gevoelig voor prikkels
  • Concentratieproblemen
  • Onrustig gevoel

Symptomen

De belangrijkste kenmerken van ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) zijn concentratieproblemen, impulsiviteit, moeite met organiseren en hyperactiviteit, zowel in uw hoofd als lichamelijk. Uw hoofd zit vol met allerlei gedachten en elke prikkel leidt de aandacht weer af, of het nu een rinkelende telefoon is of een zachtjes tikkende klok. U vindt het daardoor bijvoorbeeld moeilijk om taken gedaan te krijgen op school of op het werk, kunt de aandacht bij een gesprek slecht vasthouden, vergeet belangrijke dingen zoals verjaardagen en raakt van alles kwijt. Lichamelijk voelt u zich ook onrustig, waardoor u vaak overmatig beweeglijk bent. Bij volwassenen is die beweeglijkheid meestal wat afgezakt, hoewel de onrust vanbinnen nog wel aanwezig is.

 

ADD

Sommige mensen met ADHD herkennen de meeste kenmerken wel, maar hebben geen last van hyperactiviteit. In plaats daarvan zijn ze juist in zichzelf gekeerd, dromerig en passief. Deze vorm van ADHD wordt ook wel ADD genoemd (Attention Deficit Disorder).