• De beste behandelingen. Bij u in de buurt.

Autisme

Wat is autisme?

Iedereen ervaart de wereld op zijn eigen manier, dat maakt ons uniek. Voor sommige mensen is dat geen probleem, maar bij andere brengt het wel moeilijkheden met zich mee. U heeft bijvoorbeeld het gevoel niet in contact te kunnen of willen komen met andere mensen. U begrijpt de manier waarop anderen communiceren niet, omdat u alles letterlijk neemt en u het moeilijk vindt om humor te herkennen. Iemand die hier veel last van ondervindt, kan autisme hebben.

Autisme valt onder de ontwikkelingsstoornissen: de ontwikkeling van de hersenen verloopt hierbij afwijkend in de periode tot het 18e levensjaar. De hersenen werken hierdoor net even wat anders en dat levert problemen op, bijvoorbeeld op het gebied van communicatie en concentratie. Een ontwikkelingsstoornis draagt iemand de rest van zijn leven met zich mee. Wel kunnen de problemen minder worden door een goede behandeling en begeleiding, soms in combinatie met medicijnen. Op die manier wordt het dagelijks leven een stuk plezieriger. >> Lees Meer

De heer F. Teisman  I   systeemtherapeut

‘Onze training Psycho-educatie Autisme helpt de diagnose te herkennen en te onderkennen. Dit is niet altijd gemakkelijk, maar een reëel zelfbeeld is van groot belang om in de toekomst te weten wat wel en niet haalbaar is.’

Kenmerken
  • Communicatieproblemen
  • Moeite met veranderingen
  • Moeite met emoties

Symptomen

Er zijn verschillende vormen van autisme. Deze vallen onder de Autisme Spectrum Stoornissen (ASS). De belangrijkste kenmerken hiervan zijn communicatieproblemen, moeite met emoties en veranderingen en het richten op slechts één of enkele interessegebieden. U vindt het bijvoorbeeld moeilijk om u in te leven in anderen, bent minder of juist extra gevoelig voor prikkels en heeft het niet door als iemand een grapje maakt, omdat u de woorden letterlijk opvat. Dit kan problemen opleveren op school of op het werk, in de vrije tijd en in de omgang met anderen.

Asperger en PDD-NOS

Naast de ‘klassieke’ vorm van autisme kennen we het syndroom van Asperger en PPD-NOS.

Het syndroom van Asperger verschilt van klassiek autisme door de sterke taalontwikkeling. Op het gebied van spraak functioneert iemand normaal, al zijn er wel problemen met lichaamstaal en subtiele communicatie.

PDD-NOS (Pervasive Development Disorder – Not Otherwise Specified) is een lichte vorm van autisme waarvan de klachten niet aan alle criteria van klassiek autisme voldoen. Wat bij mensen met PDD-NOS wel vaak voorkomt, is dat ze extreem gevoelig zijn voor prikkels van buitenaf.