Spring naar inhoud

Autisme

Wat is autisme?

Iedereen ervaart de wereld op zijn eigen manier, dat maakt ons uniek. Voor sommige mensen is dat geen probleem, maar bij andere brengt het wel moeilijkheden met zich mee. U heeft bijvoorbeeld het gevoel niet in contact te kunnen of willen komen met andere mensen. U begrijpt de manier waarop anderen communiceren niet, omdat u alles letterlijk neemt en u het moeilijk vindt om humor te herkennen. Iemand die hier veel last van ondervindt, kan autisme hebben.

Autisme valt onder de ontwikkelingsstoornissen: de ontwikkeling van de hersenen verloopt hierbij afwijkend in de periode tot het 18e levensjaar. De hersenen werken hierdoor net even wat anders en dat levert problemen op, bijvoorbeeld op het gebied van communicatie en concentratie. Een ontwikkelingsstoornis draagt iemand de rest van zijn leven met zich mee. Wel kunnen de problemen minder worden door een goede behandeling en begeleiding, soms in combinatie met medicijnen. Op die manier wordt het dagelijks leven een stuk plezieriger.

Symptomen

Er zijn verschillende vormen van autisme. Deze vallen onder de Autisme Spectrum Stoornissen (ASS). De belangrijkste kenmerken hiervan zijn communicatieproblemen, moeite met emoties en veranderingen en het richten op slechts één of enkele interessegebieden. U vindt het bijvoorbeeld moeilijk om u in te leven in anderen, bent minder of juist extra gevoelig voor prikkels en heeft het niet door als iemand een grapje maakt, omdat u de woorden letterlijk opvat. Dit kan problemen opleveren op school of op het werk, in de vrije tijd en in de omgang met anderen.

‘Onze training Psycho-educatie Autisme helpt de diagnose te herkennen en te onderkennen. Dit is niet altijd gemakkelijk, maar een reëel zelfbeeld is van groot belang om in de toekomst te weten wat wel en niet haalbaar is.’

De heer F. Teisman  I   systeemtherapeut

Werkwijze

Bij Synaeda vinden we het belangrijk dat u zich op uw gemak voelt bij de hulp die wij bieden. We laten onze zorg daarom zo nauw mogelijk aansluiten bij uw wensen.

Na aanmelding voeren we eerst een intakegesprek. We stellen vervolgens een behandelplan op dat bij u past, aan de hand van de volgende punten:

Geschikte behandelmethode voor de klachten;

  • Persoonlijke wensen: bijvoorbeeld religieuze overtuiging, voorkeur voor Fries of Nederlands en mannelijke of vrouwelijke behandelaar;
  • Vorm van therapie: individueel, in groepsverband, online of een combinatie.
  • Bent u eenmaal begonnen met de therapie, dan bespreken we het effect van de behandeling regelmatig en stellen we deze bij als dit nodig is.

Bent u eenmaal begonnen met de therapie, dan bespreken we het effect van de behandeling regelmatig en stellen we deze bij als dit nodig is.

Basis of specialistisch

Voldoet een kortdurende behandeling, dan komt u in de basis-ggz terecht. Voor mensen met ernstige psychische problemen is een basisbehandeling soms niet voldoende, omdat de klachten het moeilijk maken te functioneren in het dagelijks leven. In dat geval kunt u terecht bij de specialistische ggz, waar de behandeling gericht is op herstel op meerdere leefgebieden. Hoe dan ook streeft Synaeda ernaar de zorg zo kort mogelijk te houden, zodat u snel weer zelfstandig verder kunt.

Hulp regelen

Het is belangrijk dat u niet te lang rondloopt met psychische klachten. Wanneer u zich belemmerd voelt door deze klachten, kunt u hulp zoeken. Neem hiervoor eerst contact op met uw huisarts en bespreek de klachten. De huisarts kan u dan naar Synaeda doorwijzen.

Ons team van behandelaren staat voor u klaar. Samen kunnen we ernaartoe werken om het leven weer een stuk aangenamer te maken.

Contact