Angst
Wat is een angststoornis?
Iedereen heeft weleens te maken met angst. En dat is goed, want het is een menselijke reactie die ons beschermt. Het waarschuwt als er gevaar dreigt en weerhoudt ons ervan onverstandige dingen te doen. In een gevaarlijke situatie, bijvoorbeeld in het verkeer, zorgt angst ervoor dat we snel kunnen reageren. Maar bij sommige mensen gaat angst een eigen leven leiden. Als iemand door zijn of haar angst wordt beheerst, spreken we van een angststoornis.
De angst waarvan sprake is bij een angststoornis, is vaak gebaseerd op niet-bedreigende situaties die ten onrechte als heel gevaarlijk worden gezien. U krijgt bijvoorbeeld paniekaanvallen bij het zien van bloed of het betreden van een lift, of u piekert continu over dingen die zouden kunnen gebeuren met uzelf of uw naasten. Doordat alle aandacht hiernaartoe gaat, heeft dit ook veel invloed op andere gebieden van uw leven: u slaapt slecht, voelt zich somber en onrustig, bent sneller geïrriteerd, heeft last van concentratieproblemen of u vermijdt bepaalde situaties, waardoor u een steeds beperkter sociaal leven krijgt.
Vormen van angststoornissen
Een angststoornis kan zich uiten op verschillende manieren en kan uiteenlopende oorzaken hebben. Er kunnen op bepaalde momenten hevige paniekaanvallen optreden, zoals bij een paniekstoornis, of de angst kan continu aanwezig zijn, zoals bij een gegeneraliseerde angststoornis. Het kan zijn dat u zich angstig of bezorgd voelt over allerlei dingen, maar de angst kan zich ook richten op één specifiek onderwerp, zoals bij een fobie. Hieronder vindt u meer uitleg over de verschillende angststoornissen.
- Dwangstoornis
- Gegeneraliseerde angststoornis
- Hypochondrie/ziektevrees
- Paniekstoornis
- Posttraumatische stressstoornis
- Specifieke fobie
- Sociale fobie
Zo helpen wij u:
"Bij angststoornissen is exposure-therapie een veelgebruikte behandeling. Hierbij wordt u blootgesteld aan dat waar u bang voor bent en zo leert u weer controle te krijgen over de angst"
Mevrouw J. Upmeijer | Klinisch Psycholoog
Werkwijze
Bij Synaeda vinden we het belangrijk dat u zich op uw gemak voelt bij de hulp die wij bieden. We laten onze zorg daarom zo nauw mogelijk aansluiten bij uw wensen.
Na aanmelding voeren we eerst een intakegesprek. We stellen vervolgens een behandelplan op dat bij u past, aan de hand van de volgende punten:
Geschikte behandelmethode voor de klachten;
- Persoonlijke wensen: bijvoorbeeld religieuze overtuiging, voorkeur voor Fries of Nederlands en mannelijke of vrouwelijke behandelaar;
- Vorm van therapie: individueel, in groepsverband, online of een combinatie.
Bent u eenmaal begonnen met de therapie, dan bespreken we het effect van de behandeling regelmatig en stellen we deze bij als dit nodig is.
Basis of specialistisch
Voldoet een kortdurende behandeling, dan komt u in de basis-ggz terecht. Voor mensen met ernstige psychische problemen is een basisbehandeling soms niet voldoende, omdat de klachten het moeilijk maken te functioneren in het dagelijks leven. In dat geval kunt u terecht bij de specialistische ggz, waar de behandeling gericht is op herstel op meerdere leefgebieden. Hoe dan ook streeft Synaeda ernaar de zorg zo kort mogelijk te houden, zodat u snel weer zelfstandig verder kunt.
Hulp regelen
Het is belangrijk dat u niet te lang rondloopt met psychische klachten. Wanneer u zich belemmerd voelt door deze klachten, kunt u hulp zoeken. Neem hiervoor eerst contact op met uw huisarts en bespreek de klachten. De huisarts kan u dan naar Synaeda doorwijzen.
Ons team van behandelaren staat voor u klaar. Samen kunnen we ernaartoe werken om het leven weer een stuk aangenamer te maken.