Spring naar inhoud

ACT staat voor Acceptance and Commitment Therapy.  ACT leert je de dingen waarop je geen invloed hebt te accepteren. Ook ontdek je welke waarden jij belangrijk vindt en hoe je kunt handelen in overeenstemming met deze waarden. Zo wordt je leven weer van jou, voel je je betekenis- en waardevol om wie je bent.

ACT gaat over het ontwikkelen van psychologische flexibiliteit:

Ik ben hier nu en ervaar wat er te ervaren is. Ik geef ruimte aan gedachten die er zijn, terwijl ik me actief verbindt aan de dingen die in mijn leven belangrijk zijn.

Over ACT

ACT gaat er vanuit dat nare gebeurtenissen en emoties, zoals somberheid, verdriet, onzekerheid en angst onderdeel zijn van ieders leven. Je verzetten tegen deze emoties, of willen dat gebeurtenissen of ervaringen anders waren gelopen, helpt niet. Vechten of onderdrukken werkt juist vaak tegenovergesteld. Je kunt bepaalde emoties en ervaringen beter laten voor wat ze zijn. ACT leert je dat.

Met behulp van ACT leer je om je aandacht in het hier en nu te houden en te handelen op een manier die op dit moment het meest helpend is. Je leert omgaan met de onvermijdelijke verdrietige zaken van het leven. Daarnaast ontdek je wat echt belangrijk voor jou is en krijg je kracht om dingen te doen. Door ACT te ervaren in een groep, deel je leerervaringen en zie je dat je niet alleen bent met moeilijkheden in je leven.

Werkwijze

  • 6 bijeenkomsten van 2 uur, wekelijks, in groepsverband, onder leiding van een behandelaar. De groep heeft als voordeel dat je ervaringen kunt uitwisselen en van elkaar kunt leren. Bij de start formuleer je persoonlijke doelen, die aan het einde worden geëvalueerd.
  • We gebruiken een werkboek, dit kun je downloaden en uitprinten. Je krijgt vooraf en tijdens de training verschillende opdrachten om te doen of uit te werken.
  • Als deze training je aanspreekt, dan kan je in overleg met je behandelaar aangemeld worden.
  • Optioneel: aanschaf boek ‘Uit Liefde Voor jezelf’ van Gijs Jansen ISBN 9789462722002 (circa 25 euro)