• De beste behandelingen. Bij u in de buurt.

Lichttherapie

In de herfst en winter, wanneer het buiten langer donker is, krijgen sommige mensen last van een winterdepressie. Dit heeft te maken met een tekort aan daglicht, waardoor de biologische klok ontregeld raakt. Om het gebrek aan licht te compenseren, kunt u lichttherapie krijgen. Ongeveer 70 procent van de patiënten die lijdt aan een winterdepressie heeft hier baat bij.

Werkwijze

Bij lichttherapie gaat u voor een lichtbak zitten die helder wit licht geeft. Dit licht is vergelijkbaar met het daglicht drie kwartier na
zonsopgang (een lichtsterkte van 10.000 lux). Het licht moet via uw ogen in uw lichaam worden ‘opgenomen’. U moet daarom uw ogen openhouden tijdens de behandeling. Het is aan te raden om één keer per minuut een paar seconden recht in het licht te kijken. De rest van de tijd kunt u iets anders doen, bijvoorbeeld lezen.

Lichttherapie krijgt u 5 dagen achter elkaar, 3 kwartier per sessie. De meeste mensen merken in de week na de lichttherapie verbetering, sommige al na 3 of 4 dagen. Om het verloop van uw depressie te kunnen volgen, vult u wekelijks vragenlijsten in.

Een week na de lichttherapie evalueren we de behandeling. Heeft u nog steeds klachten, dan kunt u nog een week lichttherapie krijgen. Heeft het geen enkel effect gehad, dan heeft een nieuwe reeks behandelingen geen zin meer. Het is mogelijk dat u na een week therapie de hele winter geen klachten meer heeft. Het kan ook zijn dat u een terugval krijgt. U kunt dan opnieuw worden behandeld.

Tijdens deelname aan het winterdepressieprogramma mag u geen slaap- en stemmingsbeïnvloedende medicijnen gebruiken. Dat geldt ook voor sommige andere medicijnen. In combinatie met lichttherapie kunnen deze medicijnen uw gezichtsvermogen op lange termijn beschadigen. Bij het intakegesprek krijgt u hier meer informatie over.

Bijwerkingen

Soms treden er bijwerkingen op bij lichttherapie. De bijwerkingen waar u mogelijk last van kunt krijgen, zijn de volgende:

  • Nadat u voor de lichtbak heeft gezeten, kunt u zich licht in het hoofd voelen en suf. Let hierop als u zelf met de auto bent gekomen. Wacht eventueel een kwartier voor u wegrijdt.
  • Tijdens de behandelweek kunt u last hebben van hoofdpijn, jeukende of prikkende ogen en misselijkheid. Dit gaat vanzelf over als de therapie is afgelopen.
  • In een zeldzaam geval wordt u hyperactief door de behandeling. U hebt dan het gevoel de hele wereld aan te kunnen en bent vol energie. Als dit een hinderlijke vorm aanneemt, kan de dagelijkse behandeling worden verkort of gestaakt.

Wanneer

Dag en tijdstip van deze behandeling worden in overleg vastgesteld.